1.ASPECTE ALE ACTULUI ANESTEZICO-CHIRURGICAL IN APENDICITA ACUTA LA COPII

AUTORI: Dr. Nicolcescu Pantelie,Dr. Ritivoiu Alice,Dabija Iulia,Patriciu Mihaela,Sirbu Sorina,Bulgaru Adriana,Andronache Aura,Pirvu Alina, Nicolae Bacalbasa

OBIECTIV:Scopul studiului a fost analiza actului anestezico-chirurgical in cazul a 1061  de apendicite acute operate in sectia de chirurigie pediatrie in perioada 11.06.2004-24.02.2007.

PACIENTI SI METODE:Au fost inclusi in lotul de studiu 1061 de pacienti cu diagnosticul de apendicita acuta.dintre acestia 341 au fost de sex masculin,restul de 720 fiind de sex feminin.Varsta pacientilor a fost cuprinsa intre 11 luni si 18ani.Toti pacientii au beneficiat d einterventie chirurgicala constand in apendicectomie .

REZULTATE:Toti pacientii au fost externati in stare generala ameliorata sau vindecata neinregistrandu-se nici un deces.467 de pacienti au beneficiat de rahianestezie,restul de 584 beneficiind de anestezie generala.333 de copii au prezentat apendicita catalara(congestiva),652 apendicita flegmonoasa si 74 apendicita gangrenoasa.

CONCLUZII:Putem aprecia ca eficient si de calitate atat actul anestezic cat si actul chirurgical in cazul acestor pacienti.


2.RAHIANESTEZIA  LA COPIII CU APENDICITA ACUTA-MOD DE REALIZARE,INCIDENTE SI ACCIDENTE

AUTORI: Dr. Nicolcescu Pantelie,Dr. Ritivoiu Alice,Bujor Andreea,Badiu Elena ,Basa Adina,Prodan Iuliana,Dabija Iulia, Nicolae Bacalbasa

OBIECTIV: :Scopul studiului a fost analiza eficacitatii rahianesteziei ca tip de anestezie la copii supusi apendicectomiei.

PACIENTI SI METODE: In perioada 11.06.2004-24.02.2007 477 de pacienti cu varsta cuprinsa  intre  1 si 18ani au beneficiat de rahianestezie pentru efectuarea unei apendicectomii.Rahianestezia a fost efectuata in toate situatiile cu Bupivacaina 0,5%sau analizata.S-a analizat evolutia intra- si postoperator notandu-se incidentele si accidentele pre-  si postanestezice

REZULTATE:In final  toti cei 477 de pacienti au evoluat favorabil fiind externati in stare generala vindecata sau ameliorata.Dificultatile in reperarea spatiului rahidian au fost intalnite in cazul a 43 de pacienti,intraanestezic s-a inregistrat scaderea semnificativa a tensiunii arteriale in cazul a 49 de pacienti,bradicardia care a raspuns la administrarea de Atropina IV in cazul a 67 de pacienti.Postoperator s-a inregistrat durere la locul de injectare in cazul a 37 de pacienti si cefalee semnificativa in cazul a 48 de pacienti.

CONCLUZII:Putem aprecia ca rahianestezia a fost o alegere buna in cazul copiilor supusi la apendicectomie,neinregistrandu-se  nici un incident sau accident major.


3.ANESTEZIA GENERALA LA COPIII SUPUSI APENDICECTOMIEI -MOD DE REALIZARE,INCIDENTE,ACCIDENTE

AUTORI: Dr. Nicolcescu Pantelie,Dr. Ritivoiu Alice,Prodan  Iuliana, Andronache Aura, Basa Adina, Pirvu Alina, Bulgaru Adriana,Patriciu Mihaela,Sirbu Sorina,Nicolae Bacalbasa

OBIECTIV:Analiza incidentelor si accidentelor intraanestezice in cazul copiilor cu apendicita acuta supusi la anestezie generala.
PACIENTI SI METODE: In perioada 11.06.2004-24.02.2007, 584 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 11 luni si 18ani au beneficiat de anestezie generala in vederea efectuarii apendicectomiei.Dintre acestia  un numar de 63 de pacienti au necesitat intubatie orotraheala,restul de 521 nefiind intubati orotraheal.Anestezia generala a fost realizata utilizand anestezic inhalator,analgetic opioid himnotic si relaxant muscular.In cazurile in care s-a practicat intubatia orotraheala s-au urmarit incidentele si accidentele pre- ,intra- si postanestezice.
REZULTATE:Toti cei 584 de pacienti au prezentat o evolutie favorabila,fiind externati in stare vindecata sau ameliorata.Intraoperator s-au inregistrat dificultati de intubatie in cazul a 3 pacienti si dificultati de ventilatie pe masca in cazul a 52 de pacienti.Bradicardia care a raspuns la administrarea de Atropina i.v a fost inregistrata in cazul a 43 de pacienti in timp ce  scaderea valorilor tensionale in cazul a 42 de pacienti.Postoperator 31 de pacienti au prezentat insuficienta respiratorie acuta de diverse etiologii care insa a raspuns la medicatia administrata si administrarea de O2 pe masca.
CONCLUZII:Anestezia generala la copiii apendicectomizati a fost o anestezie eficienta,neinregistrandu-se accidente sau incidente majore.
       

4.PERITONITA LA COPIII CU APENDICITA ACUTA-INCIDENTA,TRATAMENT,REZULTATE TERPAEUTICE

AUTORI: Dr. Nicolcescu Pantelie,Dr. Ritivoiu Alice,Bulgaru Adriana,Bujor Andreea,Sirbu Sorina,Andronache Aura,Badiu Elena,Pirvu Alina,Chiriac Ioana,Nicolae Bacalbasa

OBIECTIV:Studiul aspectelor incidentei si tratamentului peritonitei la copii cu apendicita acuta.

PACIENTI SI METODE: In perioada 11.06.2004-24.02.2007,in Sectia de Chirurgie a Spitalului "Sf Ioan"-Galati  au fost operati 1061 de pacienti cu apendicita acuta.Dintre acestia 109 au prezentat peritonita localizata si 14 pacienti au prezentat peritonita generalizata.pe parcursul studiului s-a analizat eficienta terapeutica a tratamentului aplicat in cazul acestor pacienti.

REZULTATE:In final toti cei 123 de pacienti cu peritonita  au evoluat favorabil si au fost externati in stare generala vindecata.numarul de zile de spitalizare in sectia de  ATI (Anestezie si terapie intensiva)a fost semnificativ crescut in cazul pacientilor cu peritonita generalizata acestia necesitand in medie 3 -6zile de spitalizare comparativ cu 1-3 zile in cazul pacientilor cu peritonita localizata.Niciunul dintre pacienti nu a prezentat soc septic in schimb diagnosticul de sepsis sever a fost stabilit in cazul a 23 de pacienti.

CONCLUZII:tratamentul chirurgical combinat cu administrarea de antibiotice adecvate si realizarea masurilor de reanimare eficiente au permis o evolutie favorabila a copiilor cu peritonita.


5.INTUBATIA DIFICILA LA COPII SUPUSI INTERVENTIEI CHIRURGICALE DIN SFERA ORL

AUTORI: Dr. Nicolcescu Pantelie,Dr. Ritivoiu Alice,Patriciu Mihaela,Prodan Iuliana,Basa Adina,Bujor Andreea,Chiriac Ioana,Badiu Elena ,Dabija Iulia,Nicolae Bacalbasa

OBIECTIV:Studiul intubatiei dificile la copiii supusi interventiei chirurgicale in departamentul ORL

PACIENTI SI METODE: In lotul de studiu au fost inclusi un numar de 104 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 2luni si 16 ani care au necesitat interventie chirurgicala de urgenta sau programata  in departamentul ORL.In toate situatiile s-a practicat anestezie generala declansata cu intubatie orotraheala.Laringoscopia si intubatia dificila au fost definite conform recomandarilor din literatura de specialitate,utilizand criteriile cuprinse in scala Chormack,Lehane si numarul de laringoscopii necesare pentru efectuarea intubatiei orotraheale.

REZULTATE : 5 copii au prezentat intubatie dificila grad III si un copil cu intubatie dificila grad IV ,conform scalei Young Simson.In toate cazurile s-a reusit intubatia orotraheala.In cele 6 cazuri de intubatie dificila au fost necesare 3 tentative de laringoscopie in 4 situatii si respectiv 4 tentative in 2 situatii.Nu s-a inregistrat nici un incident sau accident intra- sau postanestezic,toti copii fiind externati in stare vindecata.Intubatia dificila a fost determinata de prezenta sindromului Down(1 caz),microcefalie (1caz),reducerea deschiderii gurii combinata cu  retronatie(4cazuri).

CONCLUZII: Intubatia dificila a fost prezenta intr-un procent de 5,76%.La copii prezenta intubatiei dificile este in multe situatii mult mai dificil de anticipat comparativ cu adultul deoarece in cazul copilului nu exiista scale foarte bine codificate care sa permita anticiparea laringoscopiei si intubatiei dificile.


LUCRARI STIINTIFICE  :